Húsvéti csibés baba garnitúra

A LILLA magazin "praktika kötés" rovatában megígértük olvasóinknak és vevőinknek, hogy ennek a tündéri kis sárga kötött baba együttesnek minden darabjáról közreadjuk az elkészítés leírását.

Húsvéti csibés baba garnitúra: kardigán, sapka, cipőcske és takaró.


A kardigán elkészítése

Hozzávalók:
ALIZE Sekerim Bebe 566 sárga színű kötőfonal 30dkg. ( Megrendelhető: http://www.gobelinaruhaz.hu/kotofonalak/sekerimbebe?tls=5 címen.)
Maradék fonalakból : fekete színű a szemeknek és narancssárga a csőrnek és a lábaknak.
Prym körkötőtű 4.0 mm (211 264)
Prym horgolótű 4.0 mm (195 176)
5db kis baba gomb.

Az ajánlott ALIZE Sekerim Bebe fonal kellemes viseletű puha 100% akril alapanyagú. Ideális vastagságára jellemző, hogy 100 gr fonal körülbelül 350 m hosszú. Könnyen kezelhető, 30 fokos vízben kézzel mosható, fektetve szárítható.


Kötésminták:

Lusta kötés: minden sor sima kötés
Sima kötés: színoldalon sima, fonákoldalon fordított kötés

Csibekészítés menete:
 • Páros szemszám, osztható legyen 4-gyel
 • Példa:12 szem; 3+3 csavarás jobbra, 3+3 szem csavarása balra
 • Készítés: az első 3 szemet segédtűre tesszük és a munka mögé vesszük, majd a következő három szemet simán lekötjük, utána a segédtűn lévő szemeket kötjük le simán (3+3 jobbra csavar). A következő 3 szemet ismét segédtűre tesszük és a munka elé tesszük, a következő 3 szemet simán lekötjük, majd a segédtűn lévő szemeket is (3+3 szem csavarása balra). Ez után egyenesen simán kötünk tovább a 10 soron keresztül. Újból elkészítjük a fenti csavarást (3+3 csavarás jobbra, 3+3 szem csavarása balra) és szintén sima kötéssel dolgozunk 6 soron keresztül. A csibe befejezéséhez pedig készítsük el a fenti csavarást ellentétesen. Tehát az első 3 szemet segédtűre vesszük és a munka elé tesszük, kössük le a következő 3 szemet simán majd a segédtűn lévő szemeket, azután a következő 3 szemet segédtűre tesszük, és a munka mögé helyezzük. Három szemet simán kötünk és végül a segédtűn lévő szemeket is simán lekötjük. A csibe szemeit kihímezzük. A lábaknak és a csőrnek narancssárga fonalból, 5 láncszemből kört készítünk. 4 láncszem, majd 3 ráhajtásos pálcát horgolunk 3-szor a körbe, végül 4 láncszem, amit egy rövidpálcával a körhöz horgolunk, és a munkát befejezzük. Összesen csibénként 3 db-ot készítünk, kettőt a testhez varrunk és egyet pedig csőrnek.
Eleje:
 • 41 szemmel kezdjük, 7 sort lusta kötéssel kötünk. A 8. sorban a csibékhez a következő módon kötünk: 6 szem lusta, 12 sima, 5 szem lusta, 12 sima, 6 lusta. A következő sorban a színoldalon csavarást készítünk 3+3 jobbra és 3+3 balra. 10sort kötünk, újabb csavarás 3+3 jobbra és 3+3 balra. Újabb 6 sort kötünk, majd megint csavarás következik 3+3balra, és 3+3 jobbra. Kész a csibe.
 • A karkivágásig 18 sort készítünk lusta kötéssel. A karkivágásnak egyik oldalon 1x3; 1x2; 1x1 szemet fogyasztunk.
 • 22,5 cm-es magasságnál a nyakkivágásnak 1x5; 1x3; 1x2; 1x1 fogyasztunk. Ezután még 3 sort készítünk, majd a váll szemeit lekötjük.
 • A másik eleje ezzel szimmetrikusan készül.
 • A jobb elejére, egymástól egyenlő távolságra öt gomblyukat készítünk.
Háta:
 • 70 szemmel kezdjük, 7 sort sima kötéssel készítünk. A két szélen 25-25 szemet lusta kötéssel kötünk, a középső 20 szemből csibét készítünk (5+5 jobbra és 5+5szem balra. Ez nagyobb méretű csibe lesz mint az eleje).
 • 18 sor kötés után újból 5+5 jobbra, 5+5 balra csavarás.
 • 10 sor után 5+5 balra, 5+5 jobbra csavarás.
 • A következő sorban a fonákoldalon 20 szemet egyenletesen elosztva fogyasztunk (10 alkalommal 2 szemet összekötünk.) Majd 18 sor lusta kötés után, mindkét oldalon a karöltőnek, 1x3, 1x2, és 1x1szemet fogyasztunk. A karkivágástól számított 11,5cm után, 12 szemet a vállnak simán kötünk, a középső szemeket befejezzük és a másik szélen lévő 12 szemet szintén sima kötéssel kötjük. A következő sorban a váll szemeit befejezzük.
Ujja:
 • 45 szemmel kezdjük és 7 sort lusta kötéssel kötünk. Középen 12 szemmel csibét készítünk az elejénél leírtak szerint. Közben minden 4 sorban mindkét szélen 1-1 szemet szaporítunk. 18 cm-nél mindkét oldalon egyszerre 1x5 szemet majd utána 1-1 szemet fogyasztunk, amíg 14 szem marad a tűn. Ezután a szemeket befejezzük.
 • A részeket összeállítjuk és gallérnak a nyakkörön 60 szemet felszedünk, 6 sort lustakötéssel készítünk. Majd a széleken fogyasztunk 3x1 és 5x2 szemet, a maradék szemeket egyszerre befejezzük.


A sapka elkészítése:
 • 80 szemmel kezdjük, és 7 sor lusta kötést készítünk. A következő sortban 7 szem lusta, 6 szem sima, 6 szem lusta, 6 szem sima, ez utóbbi kettő váltakozik végig a soron. Az utolsó 7 szemet lustán kötjük le.
 • A fonákoldalon az előző sorban simán lekötött 6 szemből 12-t szaporítunk. Ebből a 12 szemből a kardigánnál leírtak alapján készítjük a csibéket.
 • Ha kész a minta, utána 4 sor lusta kötés.
 • A sapka felső részéhez ezek után 9 szem lusta kötéssel kötünk, majd 1 szemet fogyasztunk, újból 9 szemet kötünk, és 1 szemet fogyasztunk végig a soron. (színoldal)
 • A fonákoldalon és ezentúl mindig lusta kötéssel dolgozunk.
 • A színoldalon 8 szem lusta kötés, 1 szem fogyasztás; amit végig ismétlünk a soron. (Fonákoldalon lusta kötés).
 • A színoldalon 7 szem lusta kötés, 1 szem fogyasztás; amit végig ismétlünk a soron. (Fonákoldalon lusta kötés). Mindig egyel kevesebb szemmel kötve a lusta kötést, addig dolgozunk, amíg a tűn elfogynak a szemek. A tetejére pom-pomot készítünk.

A cipőcske elkészítése:
5 szemmel, sárga fonallal kezdjük és a következő módon dolgozunk:
 • 1. sor: 1 szem sima, 1 ráhajtás, 3 szem lusta kötéssel, 1 szem szaporítás, 1 szem sima; (színoldal)
 • 2. sor: 2 szem fordított, 3 szem lusta, 2 szem fordított (fonákoldal)
 • 3. sor: 2 szem sima, 1 ráhajtás,3 szem lusta, 1 szem szaporítás, 2 szem sima (színoldal)
 • 4. sor: 3 szem fordított, 3 szem lusta, 3 szem fordított (fonákoldal)
 • 5. sor: 3 szem sima, 1 ráhajtás,3 szem lusta, 1 szem szaporítás, 3 szem sima (színoldal)
 • Folyamatosan dolgozunk tovább egészen addig, amíg 20 ráhajtást készítünk. A sarkoknak mindkét szélen 10-10 szemet fogyasztunk. A megmaradt szemekkel a fent leírtak alapján folyatjuk a szaporítást, elöl, és közben az egyik oldalon elkészítjük a csibét. Ha 32 ráhajtást már készítettünk, akkor egy sort lusta kötéssel kötünk. A következő sorban a következő mintával dolgozunk: váltakozva 2 szemet simán összekötünk majd 1 szem ráhajtás;
 • Végül 3 sor lusta kötéssel fejezzük be a cipőcskét, a végén a szemeket befejezzük.
 • Hajtsuk félbe és varrjuk össze a talprész a sarokrész és a hátulsó részt.

A takaró elkészítése:


Takaró szél; négyzet forma

40 szemmel kezdjük, majd 7 sort lusta kötéssel készítünk. A következő sorban a színoldalon 15 szem lusta, 10 szem sima, 15 szem lusta szemet kötünk. A fonákoldalon a következő sorban, 15 szem lusta, a következő 10 szemből 10 szemet szaporítunk, 15 szem lusta. (50 szem). Színoldalon 15 szem lusta, a következő 20 szemből a kardigán hátrészéhez hasonlóan csibét készítünk. Az első 10 szemből 5+5 szemből jobbra a második 10 szemből (5+5) balra csavarást készítünk. Ezután 18 sort kötünk tovább egyenesen. Újból elkészítjük a csavarást az előbbiek szerint, majd 8 sort kötünk tovább egyenesen. A 9. sorban újabb csavarás jön, de most az ellenkező irányba. A következő sorban a fonákoldalon a középső 20 szemet 10 szemre visszafogyasztjuk (2 szemet fordítottan összekötünk 10-szer). 40 szem van megint a tűn, amivel lusta kötéssel 7 sort készítünk. Ha elkészült a szemeket befejezzük. Összesen 20 négyzetet készítünk.


Takaró szél; sarok forma

3 szemmel kezdjük, majd mindkét szélen 1-1 szemet szaporítva 11 sort lusta kötéssel készítünk, az utolsó sorban középen a csibének 10 szemet kötünk. A fonákoldalon a következő sorban a 10 szemből 10 szemet szaporítunk. A 20 szemből a négyzetformánál leírtak alapján csibét készítünk. A széleken mindaddig folytatjuk a szaporítást, amíg összesen 48 szem lesz a tűn, innentől kezdve viszont mindkét szélen 1-1 szemet fogyasztunk, a végén 3 szem marad a tűn, amit egyszerre fejezünk be.
Összesen 4 négyzetet készítünk.

Takaró közepe

160 szemmel kezdjük, és 45 sort lusta kötéssel készítünk. A mintát a következő módon készítjük:

70 szem lusta kötés, 20 szem sima kötés, 70 szem lusta kötés. A csibe láb széleitől mindkét oldalon, minden sorban 2-2 szemmel több simát kötünk. Mindaddig, amíg a csibe simán kötött része 42 szem nem lesz. 13 sort kötünk egyenesen tovább, majd a 42 szemből, mindkét szélen minden sorban 2-2 szemmel csökkentjük a simán lekötött szemeket, addig, amíg középen megint 20 szem marad a csibe nyakánál. A fejhez az előzőek alapján 32 szemre növeljük a sima szemeket, 8 sort egyenesen készítünk, majd vissza csökkentjük 20 szemre. Ezután lusta kötéssel dolgozunk (45 sor)


Takaró összeállítása

Oldalanként varrjunk össze 5db négyzet formát, közéjük mind a négy sarokra illesszünk egy-egy sarok mintát és varrjuk fel körbe a takaró közepének a szélére. A csibék lábát és csőrét narancssárga fonalból készítjük; 5 láncszemből kört készítünk, majd 4 láncszem, utána 3 három ráhajtásos pálca, végül 4 láncszem, amelyet egy rövidpálcával a fonákoldalra öltünk. A kész talpakat a test alá öltjük a csőröket a fejre.


A nagy csibe kalapja:
25 láncszemmel, fekete fonallal kezdjük. A következő sorba 26 egyráhajtásos félpálca. A következő sorban 6 szem rövidpálca 13 szem egyráhajtásos félpálca, és 6 rövidpálca. Ez utóbbi sort még egyszer megismételjük és kész a kalap. Varrjuk fel a nagy csibe fejére.

A csőr:
narancssárga fonalból 6 láncszemet készítünk, majd a láncszemekbe 5 egyráhajtásos pálcát készítünk, végül 6 láncszemet kötünk és egy rövidpálcával a kezdő láncszemhez horgoljuk.

Láb:
6 láncszemből kört készítünk, majd 9 egyráhajtásos pálcát horgolunk a körbe, a pálcákra még egy sor egyráhajtásos pálcát horgolunk, minden pálca közé plusz egy szemet készítve.

A szemeket kihímezzük fekete fonallal, a nyakhoz pedig egy szalagot varrunk és masnira kötjük.